fbpx
Tillbaka till bloggen

Tips på vägen till drömjobbet

Knacks tips på vägen till drömjobbet inom kommunikation och marknad.

Som rekryterare inom kommunikation, marknad och media möter vi på Knack många som söker nytt jobb eller konsultuppdrag nu. Att söka jobb kan vara utmanande, men är också en chans till utveckling. Här har vi samlat några tips som vi hoppas kan vara till hjälp på vägen till drömjobbet.

Kartlägg nuläget och gör en plan för att få drömjobbet

Att formulera tydliga mål för ditt jobbsökande kommer att motivera dig och hjälpa dig att hålla fokus och energi. Innan du sätter igång kan det vara bra att ställa dig frågor som:

  • Var är jag nu?
  • Var vill jag vara om ett år?
  • Vad är mitt drömjobb?
  • Hur ser min drömarbetsplats ut?

Tänk sedan ut vilka steg du behöver ta för att komma dit du vill, och gör din egen handlingsplan. Det kan handla om saker som att kontakta nyckelpersoner i ditt nätverk, höra av dig till potentiella arbetsgivare eller fylla luckor i din kompetens. Det finns en uppsjö av verktyg och modeller som kan hjälpa dig att formulera dina mål och organisera din handlingsplan. Testa dig fram för att se vilka som passar dig bäst. Här får du ta del av våra tips på vägen till drömjobbet!

Kartlägg dina drivkrafter och konkurrensfaktorer

Det finns massor av talangfulla personer i vår bransch, och i och med det kan det vara många sökande till samma jobb. För att särskilja dig från alla andra behöver du därför lyfta fram det som gör dig unik. Det är oftast inte de formella kunskaperna eller färdigheterna som sticker ut, utan dina personliga kompetenser. De handlar om hur du är som person – dina drivkrafter, värderingar och attityder.

Det är inte alltid lätt att sätta ord på vad som gör en unik. Behöver du inventera din kompetens, identifiera dina drivkrafter eller kartlägga aktuella roller? Vi bollar gärna. Genom en jobbcoachning hjälper vi dig att hitta en plan framåt för nästa steg.

Marknadsför ditt jobbsökande via LinkedIn

LinkedIn är en effektiv plattform för att nätverka och knyta kontakter, men även för att marknadsföra dig för framtida arbetsgivare. En välfylld profil ger en snygg och matig presentation och kan därmed ofta ersätta ett traditionellt cv. Se till att din profil speglar dina erfarenheter och framhäver dina kompetenser. Beskriv projekt du har deltagit i, mål du har uppnått och bedrifter du är stolt över.

Andra saker att lägga krut på är en genomtänkt titel som sticker ut, en välskriven sammanfattning som fångar intresse, och en snygg och anpassad URL. Här hittar du tio sätt att fixa en riktigt bra LinkedIn-profil.

Matcha din ansökan mot drömjobbet

Söker du många jobb kan det verka tidskrävande att anpassa cv och personligt brev varje gång. Men vi menar att det är värt det. Varför? Med en genomarbetad och personlig ansökan sticker du ut från mängden, och skapar också intresse och nyfikenhet hos mottagaren.

Motivera så genuint du kan varför du söker just det här jobbet, och beskriv hur dina kunskaper, erfarenheter och personliga kompetenser gör att du passar för rollen. Vad kan du tillföra, som inte alla andra också har? Ett bra sätt att underbygga dina argument är att Illustrera med konkreta exempel. Beskriv sammanhang och situationer som visar på dina styrkor och talanger, istället för att bara rada upp egenskaper. På så sätt hjälper du mottagaren att göra sig en tydligare bild av dig.

Ta del av fler tips för att anpassa din jobbansökan här.

Förbered dig för intervjun

Har du blivit kallad till intervju? Grattis! Just nu sker de flesta intervjuer över telefon eller via videomöte. Förbered dig genom att välja en plats med neutral bakgrund och bra ljus i en lugn miljö där du kan prata ostört. Det kan vara en bra idé att testa ljud, mikrofon och webbkamera i förväg, så att strulande teknik inte sätter några käppar i hjulen.

Oavsett i vilken form intervjun sker finns en del andra saker som är bra att tänka på både före, under och efter intervjun. Här ger vi dig tio råd som ökar dina chanser till en lyckad intervju.

Kan vi hjälpa till med något?

Vi på Knack brinner för kommunikation, marknad och media, och älskar att hjälpa arbetssökande, konsulter och uppdragsgivare inom branschen att hitta rätt. Inget gör oss så glada som när någon hittar sitt nya drömjobb, eller när ett team växer med en ny kollega som kompletterar gruppen perfekt.

Vill du ha hjälp med att hitta en ny medarbetare, bygga ett team eller bolla kompetenser, roller och titlar? Hör av dig för ett förutsättningslöst samtal.

Är det bråttom att ha någon på plats? Kontakta Konsultakuten!

Behöver du råd och vägledning kring nästa steg i ditt jobbsökande? Vill du ha fler tips på vägen till drömjobbet? Boka in en jobbcoachning med oss på Knack.