fbpx
Tillbaka till bloggen

Sociala medier för att fixa drömjobbet – fem steg

Sociala medier för att fixa drömjobbet

Det blir allt vanligare att söka och få jobb med hjälp av sociala medier. Många rekryterare och arbetsgivare använder sociala medier för att hitta personer med rätt kompetens så du har alla möjligheter att låta drömjobbet komma till dig. Du kan även arbeta aktivt för att hitta och skaffa drömjobb och uppdrag. Här får du rekryterarens tips för att dra nytta av sociala medier i ditt jobbsökande.

1. Städa upp bland dina konton

Börja här om du siktar på att använda sociala medier för att hitta drömjobbet! Din Facebook- eller LinkedIn-profil är ofta det absolut första intrycket din potentiella arbetsgivare får av dig. Se över hur dina olika konton ser ut i publikt läge. Vilka inlägg visas för personer som inte är kopplade med dig och vad dyker upp om man googlar på ditt namn? Kolla igenom dina konton och ta bort inlägg som kan uppfattas som oseriösa. Se även över taggningar på bilder du inte vill ska dyka upp.

2. Presentera dig själv i dina kanaler

Förutom att städa dina konton bör du lägga krut på att utforma en tydlig och intresseväckande presentation av dig själv i olika kanaler, inte minst på LinkedIn. Här kan du läsa om hur du fixar en bra LinkedIn-profil. Den bör vara komplett och lättöverskådlig. Beskriver tidigare, relevanta roller med få och tydliga ord. Lägg gärna lite extra tid på att skriva en kortare introduktion av dig. Använd en profilbild som ser professionell ut. Kanske kan du till och med anlita en fotograf för att ta lite proffsiga bilder?

3. Bli aktiv i olika kanaler

Söker du jobb inom ett specifikt område kan olika sociala kanaler vara ett utmärkt sätt för dig att visa ditt engagemang. Genom att kommentera andras inlägg och skriva egna som rör ämnet visar du att du hänger med. Välj vilka kanaler du vill vara aktiv i, beroende på vem du är och vad du kan. Har du exempelvis många följare på Twitter eller Instagram ska du såklart utnyttja det, men vanligtvis är LinkedIn och Facebook de mest effektiva kanalerna.

4. Börja följa rätt konton

Börja följa olika företag som erbjuder den typ av jobb som du är ute efter, och där du kan tänka dig börja jobba. På så sätt kan du lära dig mer om dem. Följ även personer som redan har ditt drömjobb för att ta reda på hur de kommunicerar på sociala medier och vilka de pratar med. LinkedIn är en av de bästa och mest lämpliga plattformarna för att följa företag och personer inom det som intresserar dig. I alla fall om du söker jobb inom kommunikation, marknad, design och media.

5. Nätverka och utöka ditt kontaktnät

LinkedIn är en optimal kanal för att komma närmare personer inom ditt yrkesområde. Du kan enkelt se vilka kopplingar dina egna kontakter har med de företag du gillar. Du kanske till och med kan be någon att rekommendera dig? Det blir även lättare att hitta personer som jobbar på just den avdelning du är nyfiken på. Du kan presentera dig och ställa frågor till dem direkt för att visa intresse och engagemang. Var aktiv med egna inlägg i de ämnen du och dina potentiella arbetsgivare är intresserade av.

Om du vill du veta mer om hur just du kan använda sociala medier för att fixa drömjobbet är du varmt välkommen att boka jobbcoachning med Knack.