Sociala medier för att fixa drömjobbet – med fem steg | Knack Konsulter & Rekrytering

Sociala medier för att fixa drömjobbet – med fem steg

Sociala medier för att fixa drömjobbet

Att söka och få jobb genom sociala medier växer allt mer. Det är inte bara ett sätt för rekryterare och arbetsgivare att ta reda på mer om sina kandidater, utan också en möjlighet för dig som söker jobb att hitta just det där jobbet du drömmer om. I det här inlägget berättar vi om vad ska du tänka på och hur du når ut bäst i sociala medier i ditt jobbsökande.

1. Städa upp bland dina konton

Detta är en viktig sak att börja med om du siktar på att använda sociala medier för att hitta drömjobbet då detta ofta är det absolut första intrycket din potentiella arbetsgivare får av dig. Se över hur dina olika konton ser ut i publikt läge. Vilka inlägg visas för personer som inte är kopplade med dig och vad dyker upp om man googlar på dig? Kolla igenom dina profiler och ta bort inlägg som kan uppfattas som oseriösa och taggningar på bilder du inte vill ska dyka upp.

2. Presentera dig själv i dina kanaler

Förutom att rensa bland dina konton kan du även lägga krut på att utforma en tydlig och intresseväckande presentation av dig i olika kanaler, inte minst på LinkedIn. Här kan du läsa om hur du fixar en bra LinkedIn-profil. Den bör vara komplett och lättöverskådlig där du beskriver alla dina tidigare, relevanta roller med en kort beskrivning. Lägg gärna lite extra tid på att skriva en kortare beskrivning av dig. Använd en profilbild som ser professionell ut. Kanske kan du till och med anlita en fotograf för att ta lite proffsiga bilder?

3. Bli aktiv i olika kanaler

Söker du jobb inom ett specifikt område kan olika sociala kanaler vara ett utmärkt sätt för dig att visa ditt engagemanggenom att kommentera andras inlägg och skriva egna som rör ämnet. Välj vilka kanaler där du ska vara aktiv beroende på vem du är och vad du kan. Har du exempelvis många följare på Twitter eller Instagram ska du såklart utnyttja det, men vanligtvis är LinkedIn och Facebook de mest effektiva kanalerna.

4. Börja följa rätt konton

Börja följa olika företag som erbjuder den typen av jobb du är ute efter och där du kan tänka dig börja jobba. På så sätt kan du lära dig mer om dem. Följ även personer som redan har ditt drömjobb för att ta reda på hur de kommunicerar på sociala medier och vilka de pratar med. LinkedIn är en av de bästa och mest lämpliga plattformarna för att följa företag och personer inom det som intresserar dig.

5. Nätverka och utöka ditt kontaktnät

LinkedIn är en optimal kanal för att komma närmare personeri ditt yrkesområde. Du kan enkelt se vilka kopplingar dina egna kontakter har med de företag du gillar och kanske kan du till och med be någon att rekommendera dig? Det blir även lättare att hitta personer som jobbar på just den avdelning du är nyfiken på. Du kan presentera dig och ställa frågor till dem direkt vilket visar på ditt intresse och engagemang. Var aktiv med egna inlägg i de ämnen du och dina potentiella arbetsgivare är intresserade av.

Vill du veta mer om hur du kan fixa drömjobbet genom sociala medier? Du vet väl om att du kan boka en jobbcoachning med Knack? Läs mer om vad det innebär här.