fbpx
Tillbaka till bloggen

Så får du drömjobbet – anpassa din jobbansökan!

Så får du drömjobbet - anpassa din jobbansökan

I jakten på nytt jobb är det lätt hänt att flera arbetsgivare får exakt samma version av ditt CV och personliga brev. Om anledningen inte är ett bristande intresse för tjänsten från din sida, så bör du kanske ändra strategi. Genom att skicka ett standard-CV och ett generiskt personligt brev, minskar du dina chanser att sticka ut i högen av ansökningar. För visst är det svårt att sammanfatta alla sina styrkor, erfarenheter, kunskaper och drömmar på några rader? Hur ska ditt liv på en A4 kunna attrahera alla typer av arbetsgivare? Det är därför det är värt att anpassa din ansökan ditt CV och personliga brev, för varje roll du söker. Tidskrävande? Ja lite. Värt det? Tveklöst.

Mer genomarbetade och personliga ansökningar gör garanterat vägen till drömjobbet kortare. Vi har samlat våra fyra bästa tips för att skapa anpassade ansökningar så effektivt som möjligt. Läs, lär och börja jaga det där drömjobbet!

1. Utformningen på ansökan är minst lika viktig som innehållet 

Vi rekryterare utvärderar både innehåll och utformning. Det hela är rätt så logiskt – det blir svårt att komma vidare i en process där du söker ett jobb som formgivare om du inte kan formge din ansökan snyggt. På samma sätt tittar vi på ditt språk och hur du bygger upp dina texter om du söker ett jobb som skribent. Det spelar ingen roll hur många års erfarenhet av relevanta copywriter-tjänster du har om du inte också ser till att korrekturläsa din ansökan innan du skickar iväg den. Se din ansökan som ett prov på vad du kan och vem du är, inte bara en sammanfattning över vad du har gjort tidigare. Grundregel nummer ett är att göra din ansökan till PDF innan du skickar den, om inte annat efterfrågas. 

2. Din jobbansökan ska spegla tjänsten du söker

Att anpassa din ansökan utifrån yrke och arbetsgivare behöver inte vara krångligt. Letar du efter ett kreativt jobb får din ansökan gärna sticka ut ur mängden. Om jobbet du söker kräver stor noggrannhet och känsla för detaljer, se till att din ansökan visar att du har just de egenskaperna. Söker du arbete som marknadsförare eller innehållsstrateg, visa redan i din ansökan att du förstår vem som tar emot din ansökan och vad den personer söker. Vill du knipa jobbet som projektledare är det viktigt att visa på organisatoriska egenskaper, så se till att bilagorna hänger med och att du strukturerar din ansökan på ett tydligt och lättbegripligt sätt.

3. Lyft bara det mest relevanta 

Möt de hårda värdena genom att lyfta de kunskaper och erfarenheter som matchar önskemålen. Du har säkert massa andra kunskaper som inte är relevanta för just den tjänsten, hoppa över dem den här gången. Prioritera istället att lyfta det som är mest intressant för den här specifika rekryteraren att veta om dig. Läs jobbannonsen noggrant och var uppmärksam på vad som efterfrågas. Fundera på om du kan möta de krav och önskemål som arbetsgivaren ställer, och vad du ska lägga vikt på att visa i ansökan.

4. Tänk på tonen och mottagaren 

En ton säger mer än tusen ord, eller hur var det nu? Möt de mjuka värdena genom att justera tonen i din ansökan, samtidigt som du har mottagaren i åtanke. Vem kommer läsa din ansökan och vilken ton passar för mottagaren? Din ansökan är första steget mot ditt drömjobb. Det är här du ska visa dina erfarenheter och meriter, och samtidigt sälja in dig själv. Inte alltid helt enkelt, speciellt med tanke på att det inte finns något framgångsrecept som funkar för alla typer av jobbansökningar. Att ha mottagaren i åtanke och anpassa tonen efter denne kommer hjälpa dig en bra bit på vägen, oavsett vilket jobb du söker.

Ska du anställa eller söker du jobb inom kommunikation, marknad och media?

Söker du jobb efter jobb utan att nå fram? Backa ett steg och fundera igenom om jobbet verkligen passar dig och om din ansökan möter förväntningar och förhoppningar. Gör jobbet ordentligt från början så ökar chanserna väsentligt.

Vi på Knack Rekrytering vet vad du ska tänka på, oavsett om du söker en ny medarbetare eller ett nytt jobb. Mejla oss på hej@knackrekrytering.se så pratar vi mer om vårt favoritämne: rekrytering!