fbpx
Tillbaka till bloggen

Varför ska vi anställa dig? – så svarar du

varför-ska-vi-anställa-dig

Varför ska vi anställa dig? Kanske den vanligaste frågan på en arbetsintervju. Ibland knepig att svara på, speciellt om man inte är förberedd. Faktum är att svaret på frågan kan avgöra hela intervjun. I det här inlägget ger vi några tips på vad du kan svara för att ge ett positivt och minnesvärt intryck på intervjun.

Varför är den här frågan så viktig? Eftersom den säger mycket om dig och din potential som medarbetare. Det hjälper både dig och personen eller personerna som intervjuar dig att få en känsla för:

  • Om du passar in i företagskulturen
  • Dina ambitioner och förväntningar
  • Om vill stanna länge inom företaget eller ser det som en språngbräda för nästa karriärsteg.

Visa ett genuint intresse för företaget

Gör din research om företaget och vad som händer där just nu. Du kommer definitivt hitta något som intresserar dig och som du kan lyfta på intervjun. Motivera hur deras mål och värderingar stämmer överens med dina. Berätta varför du vill vara med på resan och bli en del av det viktiga (och roliga) arbetet de gör.

Var öppen med dina mål

Varje arbetsgivare vet att väldigt få medarbetare tillbringar hela sitt liv på samma företag. De förväntar sig inte att du gör falska påståenden om att du kommer att gå i pension med det här jobbet. Vad de vill veta är om du kommer att vara engagerad i den här rollen eller inte under de närmaste 5-7 åren.

Berätta om dina förväntningar

Sätt ord på hur du tror att denna tjänst kan berika dig på ett personligt plan såväl som på ett proffesionellt plan. Och vad är dina förväntningar på utveckling? Tala om de möjliga utmaningarna du kan möta på jobbet. Förklara varför skulle just du skulle hantera en sådan utmaning bättre än någon annan. Berätta om en tidigare situation där du har löst en liknande utmaning. Konkreta exempel på verkliga situationer är alltid bra att lyfta. Då får intervjuaren en klar bild av dig och dina erfarenheter.

Bevisa att tjänsten är värdefull för dig

Ett av de bästa sätten att visa intervjuare varför du vill ha tjänsten är att bevisa att det är värdefullt för dig. Prata om eventuella utbildningar och kurser eller annat du gör för att utvecklas och hur det kan hjälpa dig på jobbet om du får det. Detta visar att du är proaktiv vilket kan göra ett starkt intryck!

Undvik vissa svar

Det finns svar du bör undvika på frågan om varför du vill ha jobbet. Ibland finns det en eller flera anledningar till att man söker ett jobb som inte bara handlar om vad man kan erbjuda företaget. Det kan exempelvis vara att du vill ha närmare till jobbet. Eller att företaget erbjuder förmåner som du lockas av. Även om du skulle följa upp ett sådant svar med vad du kan erbjuda så finns det ingen mening med att berätta om det. Risken finns att personen som intervjuar dig tror att du bara vill ha jobbet på grund av dessa anledningar.

Tro på din egen förmåga!

Frågan på varför just du ska bli anställd är bara en av flera. Det kan vara svårt att veta exakt vilka frågor som kommer upp under intervjun. Det viktigaste är att du kommer dit med en tro på din egen förmåga och är väl påläst om tjänsten och företaget. Vill du skaffa dig ännu mer kött på benen inför intervjun får du gärna läsa vårt tidigare inlägg om hur du kan förbereda dig inför, under och efter intervjun.

Vill du komma närmare att fixa drömjobbet är du varmt välkommen att boka jobbcoachning med Knack.

Relaterade inlägg

  1. hitta en bra arbetsplats