fbpx
Tillbaka till bloggen

Söka jobb med hjälp av AI – är det en bra idé?

Söka jobb med hjälp av AI

Vid det här laget lär du ha hört talas om ChatGPT, efter allt surrande på sista tiden. ChatGPT är alltså en textgenererande AI-bot, skapad av Open AI, som har imponerat på många med sin förmåga att ta fram informativa, unika och faktiskt till och med välskrivna texter. 

Det kan förstås vara lockande att ta hjälp av ChatGPT i ditt jobbsökande och kanske snabba upp processen, men det finns fällor att akta dig för! Här ger vi tips på några olika sätt som du, på ett bra sätt, kan ta hjälp av AI för att söka jobb. 

1. Hitta rätt jobb 

Är du osäker på vilket jobb, vilka roller eller vilken bransch som skulle passa dig bäst? Chat GPT kan bli din virtuella rådgivare. Genom att beskriva dig själv, din bakgrund, dina intressen och dina mål kan du få förslag på roller och branscher som matchar din profil. En prompt (alltså instruktion till ChatGPT) skulle kunna se ut såhär: 

Hej! Jag är 28 år och bor i Hökarängen utanför Stockholm. Jag gillar att cykla och att läsa romaner, min favoritförfattare är Paul Auster. Jag har pluggat media- och kommunikationsvetenskap på Stockholms Universitet och varit utbytesstudent i USA ett år. Det jag tycker är roligast är att skriva och jag skulle gärna vilja jobba med sociala medier. Jag har haft jobb som kontorsassistent och även jobbat extra inom vården. Kan du hjälpa mig genom att föreslå några jobbroller som du tror skulle passa mig?

Testa att lägga in det på plattformen och se vad du får fram!

2. Det personliga brevet

Ett av de mer tids- och energikrävande momenten, särskilt om du söker många jobb, kan vara att skriva ett personligt brev, som många arbetsgivare fortfarande gärna vill att du inkluderar i din ansökan (när du söker jobb via Knack behöver du inte skicka in något personligt brev!). 

Då kan det kännas frestande att helt enkelt be om ett brev som ChatGPT skriver åt dig. Men tänk på att brevet ska vara sanningsenligt och i ditt eget tonläge så att det känns äkta för dig. Om du inte är genuin riskerar du att få ett jobb som inte passar dig alls.

Du kan absolut ta hjälp av AI för att komma igång, men vi rekommenderar att du skriver om det du får ut på ditt eget sätt. 

För att få inspiration och något att utgå ifrån kan du beskriva din bakgrund, din kompetens och andra meriter för ChatGPT. Klistra också in annonsen för det jobb du söker, och förklara det för AI:n. Du kan också med fördel klistra in exempel på texter eller brev som du har skrivit för att den ska få en känsla för hur du skriver. Då kommer du kanske ytterligare ett steg på vägen.

Kom ihåg, ChatGPT är en robot, och företag vill anställa människor. Även om det är enkelt och tidsbesparande, lägg inte för mycket av makten i händerna på ett verktyg. Det kan du få betala dyrt för i slutändan.

3. CV-hjälp

CV:t är jobbigt för många, och det är svårt att känna att det är klart. Du kan till exempel be ChatGPT om hjälp med att strukturera ditt CV på bästa sätt, kanske finns det en ordning som är bättre än den du själv tänkt? 

AI kan också hjälpa dig att formulera stycken, om du matar in information om vad du har gjort på ett jobb eller en utbildning och ber den att skriva om det för ett cv. Du kan be den om förslag på hur du kan presentera dig på ett sätt som får folk att vilja veta mer. Här gäller förstås samma råd som under punkten ovan, du måste skriva om så att texten känns som din egen.

Visst har du hört att du ska skräddarsy ditt cv för tjänsten du söker? Det kan du få hjälp med. Dela med dig av dina färdigheter och erfarenheter till AI:n och be den matcha dem mot de kompetenser som framgår av jobbannonsen, så kan du lättare formulera det i ditt cv. Men kom ihåg att vara ärlig – nämn bara det du verkligen kan, annars kan vi garantera att du kommer att ångra dig när du börjar på nya jobbet.

4. Öva inför intervjun

Har du blivit kallad till intervju för drömjobbet? Kul! Du kan använda AI som sparringpartner för att öva på dina svar inför intervjun. Be den att ta fram möjliga intervjufrågor baserade på jobbannonsen. På så sätt kan du öva på hur du ska svara. Sen kan du be att få feedback på dina svar så att du kan tänka efter om du missat något och komma mer förberedd till intervjun.

Memorera absolut inte svar du får från AI, det kommer inte att kännas äkta. En intervju är ett möte mellan människor där du bygger en relation, och det kan inte roboten göra. Se istället verktygen som en möjlighet att öva så att dina naturliga svar ligger nära till hands.

5. Språkgranskning

Låt AI rätta dina slarvfel! När du söker jobb, söker du sannolikt fler än ett. Då är det lätt hänt att ett och annat stavfel slinker med i dina ansökningar, och de kan vara svåra att upptäcka själv. Ett litet fel är kanske inte hela världen, men om du söker ett jobb med hög konkurrens, eller kanske en roll där skrivande ingår, kan ett eller flera fel bli det som tippar vågskålen åt fel håll. Låt AI bli din korrekturläsare, och rätta eventuella grammatiska fel innan du skickar iväg din ansökan.

AI kan mycket, men definitivt inte allt!

Använd gärna AI som ett komplement till din jobbsökarprocess men förlita dig inte för mycket på det. AI kan vara ett verktyg för effektivisering, men det kan inte ersätta mänsklig intuition och personlighet. 

Oavsett om du tar hjälp av AI eller inte vid jobbsökandet så är det viktigt att du framhäver det som gör dig till den du är. Dina kompetenser, erfarenheter och drivkrafter i kombination med hur du är som person är unikt för dig. 

Så om du lyckas kombinera teknikens kraft med din unika touch så tror vi att du kan vara ett steg närmare att landa ditt drömjobb. Lycka till!

Vill du hitta ditt drömjobb?

Skriv in dig i vårt nätverk eller kontakta oss! Vi erbjuder även jobbcoachning om du vill ha mänsklig hjälp att ta reda på vad som är rätt för dig eller hur du ska presentera dig på bästa sätt för att öka dina chanser till jobb.

Mer om AI

Pssst… vi ordnar webbinarier om AI ibland! Kolla vår LinkedIn. Och Internetstiftelsen har en bra artikel där du kan börja om du vill få lite grundläggande koll på AI.