fbpx
Tillbaka till bloggen

Ikigai – hitta en ledstjärna i jobbsökandet

Har du redan hört talas om ikigai? På Knack pratar vi ofta om ikigai, både med varandra och med jobbsökande, de vi coachar och våra uppdragsgivare. Det är ett jättebra verktyg för att lära känna dig själv och komma närmare det liv du faktiskt vill leva. Här berättar vår byråchef Lotta mer.

Att hitta sin ikigai är inte helt lätt. Det är en ständigt pågående process, inget du gör en gång och så är det klart. Men med lite övning och uthållighet kan ikigai faktiskt hjälpa dig att leva ett mer meningsfullt liv. Och om du jobbar aktivt med att identifiera din ikigai kan den kanske till och med guida dig till ditt drömjobb.

Ikigai

Så vad är egentligen Ikigai?

Ikigai är en hundratals år gammal livsfilosofi med ursprung i Japan, som hjälper människor att navigera i livet. 

Ikigai handlar om glädje, uppfyllelse och balans i det dagliga livet. Att hitta det som får dig att vilja stiga upp ur sängen varje morgon. 

Vi börjar med att förstå ordet: ”iki” betyder liv och ”gai” syftar på värde eller värt. Det betyder alltså ungefär ”det som gör livet värt att leva”. 

Att börja kartlägga din Ikigai

För att hitta din egen personliga ikigai, börjar du med att ställa dig själv följande frågor:

 • Vad älskar jag att göra?
 • Vad är jag riktigt bra på?
 • Vad behöver världen som jag kan bidra med?
 • För vad skulle någon vara villig att betala mig?

Ta ett vitt blad som du ritar upp linjer på så att du får fyra rutor. Skriv frågorna i rutorna i motsols ordning. 

Sen tar du en stunds brainstorming för varje ruta, och skriver ner allt du kan komma på. Censurera inte dig själv, utan skriv ner precis allt. Om du älskar att virka, ta med det! Om du är riktigt bra på att imitera Seinfeld, skriv det också.

Nästa steg: formulera din ikigai

Sen är det dags att se om du kan dra några slutsatser. Finns det en röd tråd som återkommer i alla dina rutor? Det här är ingen snabbprocess; det är snarare en djupdykning i självkännedom och livsmål. Du kommer kanske att märka att det krävs en hel del eftertanke och ibland behöver du omvärdera sånt du trodde att du redan hade kommit fram till.

Resan är målet

Att hitta sin ikigai är ett långsiktigt arbete. Det är mer en resa än en destination. Ju mer du tänker på det här sättet, desto närmare kommer du att komma din egen ikigai. Det kan vara frestande att vilja ha svar direkt, men tänk på det som en trädgård; det tar tid, tålamod och omsorg för att få den att blomstra.

Det är också viktigt att komma ihåg att din ikigai inte är statisk. Det är en dynamisk aspekt av ditt liv som kan och bör omvärderas regelbundet. Precis som livet självt, kommer det att förändras med nya erfarenheter, kunskaper och förändrade omständigheter.

När du väl har börjat förstå din ikigai kan den hjälpa dig att fatta beslut, stora som små, både i din karriär och i ditt personliga liv.

Använd ikigai i jobbsökandet

Att förstå din ikigai kan förbereda dig för de oförutsägbara svängningar som arbetslivet och personlig utveckling för med sig. Det hjälper dig att bygga en hållbar karriär och en meningsfull tillvaro.

När du har en känsla för din ikigai, använd den som en kompass när du söker jobb. Titta på arbetsannonser genom din ikigai-lins: kommer rollen att låta dig använda dina starka sidor och göra det du tycker om?

Om du är nyfiken på Ikigai finns många olika källor för att fördjupa dig. Den här korta videon på Youtube är en bra guide om du vill göra övningen själv.

Lycka till!

/Lotta Saxe, byråchef på Knack

10 goda råd för framtiden

Hämtade från boken Ikigai: den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv, av Hector Garcia och Francesc Miralles.

 1. Håll dig aktiv, pensionera dig inte 🧠
 2. Ta det lugnt 🧘🏻‍♀️
 3. Ät inte tills du är mätt 🍗
 4. Omge dig med goda vänner 💕
 5. Håll dig i form 🏃🏾
 6. Le 🤩
 7. Tillbringa tid i naturen 🌱
 8. Var tacksam 🙏🏻
 9. Lev i nuet 🥳
 10. Följ din ikigai ⭐️

Läs mer om Knacks jobbcoachning.