fbpx
Tillbaka till bloggen

Rekrytering på distans – 5 tips för att lyckas

Rekrytering på distans

Att rekrytera på distans blir allt vanligare. Redan innan coronapandemin har vissa företag haft flera digitala steg i rekryteringen medan andra sedan länge sköter hela processen på distans. Men hur ser man till att man får en smidig process, att man hittar rätt kompetens och att man får in den nya medarbetaren i arbetet på bästa sätt? I det här inlägget ger vi 5 tips på hur du lyckas med din rekrytering på distans!

1. Hitta rätt kompetens med en tydlig jobbannons

Oavsett om du ska rekrytera på distans eller inte så är det första du gör att skapa en jobbannons. Att skriva en sådan kan låta enkelt, men samtidigt är det en av de mest avgörande delarna för att du ska hitta rätt person.

Det är viktigt att ha ett attraktivt budskap som sticker ut i mängden och inte smälter in bland alla andra tusentals budskap och erbjudanden som dina potentiella medarbetare möts av. Säg inte det som alla andra företag i din bransch redan säger. Se till att vara tydlig med vad rollen innebär och kräver för kompetens. Men glöm inte heller att lyfta fram mjuka värden. Det vill säga att ni visar er personlighet och hur det är att jobba hos er. Då har ni bättre chans att locka rätt sökande som mest sannolikt kommer att trivas på arbetsplatsen.

Så skriver du en bra jobbannons:

  • Var inte rädd för att sticka ut med ett säljande budskap
  • Lyft fram både hårda och mjuka värden i annonsen.
  • Var öppen med hur det är att jobba hos er.
  • Visa er personlighet som företag för att locka rätt kandidater

2. Håll intervjuer på distans med smidiga verktyg och metoder

Efter att du har fått in ett antal ansökningar och gjort ett urvalsarbete är det dags för intervjuer, och där finns det ett antal saker du kan tänka på när du sköter rekryteringen på distans. Att hålla ett videomöte istället för att hålla intervjun via telefon är många gånger att föredra. På så sätt får du en tydligare och bättre bild av den du intervjuar och vice versa. Det blir mer personligt. En annan viktig faktor är tekniken. Se till att allt fungerar bra innan mötet börjar och sätt dig på en plats där du förblir ostörd utan distraktioner.

När intervjun väl är igång kan det vara en idé att påbörja samtalet med att småprata. Att få en bild av hur personen är genom en skärm kan vara en utmaning då man har svårare att tolka kroppsspråk och tonfall. Bjuder du in till en mer avslappnad stämning i början blir också lättare för kandidaten att bjuda på sig själv under samtalet.

3. Ha regelbunden kommunikation med dina kandidater

En person som aktivt söker arbete vill gärna veta hur processen fortlöper och uppskattar om du som rekryterar hör av dig regelbundet och berättar om nästa steg och vad kandidaten kan förvänta sig. Många arbetssökande söker flera jobb samtidigt och behöver förstås veta om de fortfarande är aktuella i en process så tidigt som möjligt. Slarva inte med återkopplingen till de som inte längre är aktuella. Även om du inte har valt ut dem så är det bra att ge ett seriöst intryck. De flesta uppskattar också att du är ärlig med varför de inte har gått vidare.

4. Använd era egna kanaler för att synas

Att skapa en personlighet som företag, eller med andra ord jobba med employer branding, är ett effektivt sätt att locka rätt personer till ditt företag. Än mer om ni rekryterar på distans. Idag söker vi ofta information på egen hand och läser på om våra potentiella arbetsgivare innan vi söker ett jobb. Är ni aktiva i era egna kanaler, i sociala medier som till exempel LinkedIn, har ni en chans att visa ert varumärke och även föra en konversation med människor innan de väljer att söka ett jobb hos er.

5. Skapa en smidig onboarding

Forskning visar att första intrycket hos en ny medarbetare är avgörande för hur de kommer att prestera och trivas på ett företag. Med andra ord är en lyckad oboardingprocess väldigt viktig för att ge dina nya medarbetare de bästa förutsättningarna. 

För att lyckas med onboarding på distans ska du till och börja med se över din nuvarande plan och anpassa de delar som annars sker på den fysiska arbetsplatsen. Och mycket kan förberedas innan din medarbetares första dag. Skaffa den utrustning som behövs, såsom dator och mobil och sätt upp konton, mail och lönesystem i god tid. Och varför inte skicka över ett välkomstpaket med exempelvis pennor, skrivhäfte och en mugg?

Lycka till med din rekrytering, och om du vill bolla något i processen finns vi här.