Visst kan vägen till en lyckad jobbintervju verka omöjlig – ett hemligt recept som bara några få har tillgång till. Det finns dock två gyllene regler: var förberedd och tro på din förmåga. Här kommer ytterligare tio tips som hjälper dig före, under och efter intervjun.
Det är lätt att tänka att processen är över så fort du stegar ut från intervjun, men i själva verket fortsätter den, och det finns mer för dig att göra. Med våra tio tips, uppdelade på före, under och efter intervju, sitter du lite bekvämare i stolen medan du sippar ditt kaffe tillsammans med din potentiellt nya arbetsgivare.
Hur kan jag förbereda mig för intervjun?
1. Bli bästa vän med tjänsten
Se till att ta reda på så mycket som möjligt om tjänsten så att du förstår hur dina egenskaper matchar annonsens kriterier. Samtidigt blir du engagerad och påläst. Kika även på i sociala medier om du har kontakter som har jobbat eller jobbat på företaget du söker dig till.
2. Håll dig á jour med företagets digitala kanaler
Följ gärna företaget i sociala medier och studera vad som händer just nu. Egna idéer och tankar om ett aktuellt ämne i företagets värld är ovärderligt, och kan leda till en intressant diskussion som tar en stunds fokus ifrån den linjära jobbintervjun.
3. Välj ut konkreta exempel
Förbered gärna så att du i intervjun kan ta upp ett, två eller tre exempel på konkreta situationer från ditt tidigare arbetsliv som har varit danande för din karriärutveckling. Det kan vara succéer som har lett dig framåt och misstag som du har lärt dig från. Inga exempel är dåliga, men lägg gärna fokus på de situationer då du har fått användning för just de egenskaper som utmärker dig.
Vad ska jag fokusera på under intervjun?
4. Håll ögonkontakt och hantera tystnaden
Bevisa för rekryteraren att du är fokuserad och lika beredd att lyssna som att prata själv. Tänk igenom dina svar. Att det blir tyst behöver inte betyda att något är fel – tvärtom är en stunds tystnad bevis på att du har kontroll över situationen.
5. Benhård ödmjukhet
Att vara nervös under en jobbintervju är inget unikum, det är en självklarhet. Var tydlig med din nervositet och var inte rädd för att skratta bort tunghäfta eller andra små felsteg. Ödmjukhet är en viktig egenskap som bevisas allra bäst när du är ärlig med dina svagheter, vare sig du befinner dig i en intervjusituation eller på jobbet.
6. Var saklig
Svara direkt på frågorna som ställs till dig. Var tydlig med vilka kompetenser du har, så att du får all möjlighet att berätta om just dina utmärkande egenskaper. Det här är lättare om du har hunnit tänka igenom hur du bäst kan ge rekryteraren en god bild av dig i den aktuella rollen.
Hur kan jag ta det vidare efter intervjun?
7. Hör gärna av dig – om det finns anledning
De flesta rekryterare har som mest att göra mitt under rekryteringsprocessen. Därför kan det vara svårt att nå dem. Om du missade att berätta något viktigt, om ditt intresse för tjänsten har vuxit mycket efter intervjun eller om du har en konkret fråga om tjänsten kan du alltid slänga iväg ett kort och sakligt mejl eller försöka ringa rekryteraren. Frågor om svarstid och ”hur det går” kan däremot upplevas som irriterande, och snarare stjälpa än hjälpa.
8. Fortsätt följa företaget efter din intervju
Fortsätt att följa, gilla och dela företagets uppdateringar i deras digitala kanaler för att synas lite extra och visa att du är engagerad.
9. Håll dina referenser uppdaterade
Se till att höra av dig till dina tidigare arbetsgivare så de har dig färskt i minnet. Kanske behöver de påminnas om specifika erfarenheter eller bara förberedas på att de kommer att bli kontaktade.
10. Var inte rädd för feedback
Fick du inte jobbet? Förbered dig på att göra intervjun bättre nästa gång! Passa på att be om feedback och se det som en värdefull hjälp för att slipa ännu mer på dina intervjufärdigheter.
Känns det som att du kört fast? Boka gärna en jobbcoachning med oss på Knack så kan vi hjälpa dig vidare.