fbpx
Tillbaka till bloggen

Fixa en bra LinkedIn-profil!

Fixa en bra LinkedIn-profil

LinkedIn är ett fantastiskt verktyg för den som vill skapa nya kontakter, lyssna på branschen och göra sig synlig för framtida uppdragsgivare och arbetsgivare. I vår bransch ersätter en välfylld LinkedIn-profil ofta cv:t. Här kommer tips för dig som vill skapa en bra LinkedIn-sida.

Vadå fixa en bra LinkedIn-profil…?

Ja, vad är bra egentligen? Innan du börjar fila på LinkedIn-profilen behöver du fundera över vad du vill. Vad är syftet med din närvaro på LinkedIn? Ska du hitta ett nytt jobb, sälja något eller marknadsföra ditt eget företag. Som i all typ av kommunikation blir det lättare att nå målet om du vet vem du pratar med och vart du är på väg. När det är klart är det dags att börja jobba. LinkedIn-profilen behöver kärlek och ger bättre resultat om du pysslar med den då och då. Här är några saker att börja med:

1. Titeln är det första som syns på LinkedIn


På svenska kallas den yrkestitel, på engelska headline. Det är alltså den korta text som visas högst upp tillsammans med din bild. Fundera över hur du kan förtydliga dig och sticka ut här. Det behöver inte vara en titel och arbetsplats, det kan lika gärna vara en mening som lyfter dina styrkor, kunskaper eller drivkrafter. Antingen väljer du att skriva ut nyckelord som gör att rekryteraren hittar dig. Eller så skriver du något som sticker ut och som gör att man minns dig. Kanske lyckas du kombinera båda? 

Det är bara de 120 första tecknen som syns, så håll det kort. Om du inte uppdaterar titeln själv kommer LinkedIn att plocka din senaste titel. Testa dig fram och glöm inte att uppdatera din rubrik om dina egna behov ändras eller om du skaffar dig kunskap som är åtråvärd på marknaden.

2. Sammanfattningen hjälper den som söker

Lägg energi på att skriva din sammanfattning. Det är ofta den som avgör om rekryterare, samarbetspartner och andra nyfikna scrollar ner och tar del av resten av din profil. Försök sammanfatta dig själv med några korta meningar. Hur ska man kunna välja vad man ska skriva? Håll fokus på vad du vill, vem du hoppas nå och vad din närvaro på LinkedIn ska resultera i.

3. Fixa en bra LinkedIn-URL 


Du kan själv påverka hur din url ska se ut, alltså länken till din LinkedIn-profil. Om du inte aktivt ändrar den skapar LinkedIn en url som är lång och krånglig. Du ändrar url:en så här: Gå till din profilsida
- Under den översta rutan med information om dig finns din Public Profile URL. Klicka på Edit och skriv in ditt namn eller något ord som du tycker passar dig. 
- Klicka spara.

4. Fyll i jobb och utbildning – behandla LinkedIn minst lika bra som cv:t

I vår bransch smäller en bra LinkedIn-profil minst lika högt och ibland högre än ett cv. Se till att fylla på dina erfarenheter och beskriv tidigare jobb genom att visa på resultat och vad du har tillfört på olika arbetsplatser.

5. Rekommendationer smäller högt

Det funkar bättre om någon annan säger att du är bra än om du säger det själv. Försök få andra att skriva rekommendationer om dig. Det bästa är ofta att börja skriva en om någon annan. Hjälp varandra.

6. Var lite personlig

Folk som besöker din LinkedIn-profil vill snabbt få en bild av dig. Våga vara lite personlig och låt din personlighet synas mellan raderna. Skriv om dig själv i första person och var inte för stolpig och informell när du beskriver vad du har gjort tidigare. Bjud in till kontakt.

7. Koppla ihop dig med andra

Vissa säger att man ska vara mycket sparsam med vilka man lägger till som kontakter på LinkedIn. Andra menar att det är bra att bygga stora nätverk för att kunna nå ut till många. Oavsett vilken sida du tar är det bra att börja bygga ditt nätverk. Det blir väldigt tyst och ensamt annars. Om du söker jobb inom kommunikation och marknad skulle vi säga att det är positivt att ha stora nätverk. Det visar att du är aktiv och har möjlighet att nå ut till många.

8. Var aktiv och nyfiken


LinkedIn är ett verktyg för nätverkande och det går lätt att ta kontakt med människor. Var inte rädd för att söka efter personer, grupper och diskussioner som passar dig. Kika på andras profiler och följ människor som bjuder på kunskap och spännande diskussioner. Gilla, kommentera och dela uppdateringar som engagerar dig och går i linje med det du vill uppnå. Skriv egna artiklar och uppdateringar så kommer du att nå ut till fler.

9. Kontaktinformation
 

Glöm inte att lägga till kontaktuppgifter om du vill att folk ska kunna kontakta dig direkt. Rekryterarna har oftast premiumkonton på LinkedIn, men vanligt folk kan inte skicka meddelanden hur som helst. Det kan därför vara bra att lägga till mailadress.

10. Se LinkedIn som ett mingel där alla är välkomna 

Det finns så mycket intressant att lära, spännande att läsa och coola människor att ha kontakt med på LinkedIn. Testa dig fram, håll god ton, ha kul och lär känna nya människor på detta jättestora digitala mingel!

Nu kan du fixa en bra LinkedIn-profil! Lycka till!

Vill du har vår hjälp med något? 

Om du söker nya utmaningar, kika på våra lediga jobb!

Om du vill ha hjälp med en rekrytering, hör av dig till oss.

Behöver du få in en konsult med kort varsel, kontakta Konsultakuten

Vill du ha råd kring framtid, cv och Linkedin-profil, boka en karriärcoachning.

Relaterade inlägg

  1. byta jobb i lågkonjunktur