fbpx
Tillbaka till bloggen

Lågkonjunktur – vågar du byta jobb?

byta jobb i lågkonjunktur

De senaste åren har varit oroliga i vår omvärld. I media målas skräckscenarion ofta upp, om den dåliga ekonomin, lågkonjunkturen och enorma varsel. Stora techbolag säger upp massor av människor och byråerna drar åt svångremmen. Och där sitter du, kanske på en arbetsplats där du stannat lite för länge eller i en roll du inte trivs med, och tänker: vågar jag verkligen byta jobb i dessa tider? 

Sverige går in i en lågkonjunktur och det skapar en oro hos många på arbetsmarknaden. Men en lågkonjunktur behöver inte betyda att det inte finns möjligheter till att byta roll eller företag. 

På Knack ser vi att många arbetsgivare växer och anställer även i dessa tider. Om du är på jakt efter nya möjligheter behöver lågkonjunkturen inte nödvändigtvis vara ett hinder för det. Det gäller bara att vara smart.

Det finns faktiskt företag som satsar i lågkonjunktur

Vi är inne i en orolig tid, det kan ingen förneka. Pandemi och naturkatastrofer varvas med krig och energikris. Vissa branscher har behövt skära ner ordentligt, och medan vissa företag har varslat eller sagt upp människor har andra gått under helt. Då kan det vara bra att tänka på att det faktiskt finns många verksamheter som fortsätter att växa och som skapar nya möjligheter.

Det finns historiskt sett två olika sätt att ta sig igenom en lågkonjunktur. Gasa, eller bromsa. Vissa företag inser att just marknadsföring och kommunikation är en bra väg framåt, det är ett klokt sätt för dem att ta sig igenom jobbiga tider. 

Få som drar ner på budgeten trots lågkonjunkturen

I samtal med chefer och företagsledare märker vi att ytterst få av våra uppdragsgivare planerar att dra ner på marknadsbudgeten. Flera ökar den till och med, och söker nya engagerade medarbetare som vill vara med och driva den resan.

Så gör din research: ta reda på vilka branscher som går bra och rikta in dig på dem. Informera dig om hur ekonomin ser ut hos arbetsgivare som du är nyfiken på. Våga ställa frågor och krav. Kanske går det till exempel att förhandla bort provanställningen? 

Att inte trivas på en arbetsplats är inte värt det

Det är inte ovanligt att man som anställd känner att man borde sitta still i båten under en lågkonjunktur och kanske hålla ut även om man inte längre trivs eller blir tillräckligt utmanad på sitt jobb. 

Då är det bra att komma ihåg att det inom vissa områden till och med är brist på kompetens. Låt inte dina drömmar begränsas av det rådande världsläget genom att stanna kvar på en arbetsplats där du inte trivs. Risken är stor att det i längden påverkar ditt mående och din hälsa negativt. Det är inte värt det. 

Hur kan du bli mer anställningsbar?

Fundera istället på vad du kan göra för att lättare hitta ett nytt jobb. Kolla upp vilka kunskaper som eftersöks i jobbannonserna. Behöver du jobba på din LinkedIn-profil eller skriva om ditt cv så att det blir tydligare vilka styrkor och kompetenser du har och vad du kan bidra med? Kan du gå en kurs som gör dig mer anställningsbar? 

Om du är en bred generalist kanske det finns någon spetskompetens som passar bra att lägga till. UX writing, SEO-kunskap, Google Analytics och Ads Manager är exempel på kunskap som marknaden söker. 

Att lära sig nya verktyg, till exempel för att skapa rörligt innehåll eller för att annonsera i sociala medier, kan göra dig mer attraktiv för potentiella arbetsgivare.

Vem vet, lågkonjunkturen kanske till och med kan vara en spännande möjlighet för din personliga utveckling och karriär!

Din kompetens behövs på arbetsmarknaden

En undersökning gjord av Sifo visar att sju av tio svenskar inte vågar byta jobb under det rådande ekonomiska läget. Avskräckande, tänker du kanske, om ingen annan byter jobb i lågkonjunktur kanske inte du heller borde göra det? 

Men du kan också se det som en möjlighet. Att färre söker jobb innebär mindre konkurrens och större chanser för dig att landa det där jobbet som du alltid drömt om. 

Hur kan du visa arbetsgivarna att du har modet att söka dig vidare? Just mod, vilja att utvecklas och lära, nyfikenhet, driv och förändringsbenägenhet är nämligen egenskaper som många arbetsgivare söker efter.

Är du sugen på att byta jobb? 

Skriv in dig i vårt nätverk eller kontakta oss! Vi erbjuder också jobbcoachning om du vill ha hjälp att ta reda på vad som är rätt för dig eller hur du ska presentera dig på bästa sätt för att öka dina chanser till jobb.