fbpx
Tillbaka till bloggen

UX/UI-designer, AD eller digital designer? Vi reder ut begreppen.

Designer titlar

Inom designområdet finns väldigt många olika jobbtitlar. I takt med att den digitala utvecklingen går framåt skapas också nya roller. Det kan leda till att man som designer blir förvirrad över vad man ska kalla sig och vilka kunskaper som förväntas av en. Samtidigt vet inte alltid rekryterare och arbetsgivare exakt vad de söker efter. Men det finns faktiskt en skillnad på alla dessa olika titlar och i det här inlägget reder vi ut dem.

Creative Director och Art Director

Creative Director och Art Director är två roller som ofta blandas ihop. En Art Director står för ledningen av den kreativa processen och ansvarar för de visuella delarna av skapandet. En Creative Director är kreativ chef och har ett övergripande ansvar för det kreativa uttrycket, med fokus på den praktiska och strategiska delen.

Grafisk Designer och Digital Designer

Det kanske är lättare att förstå skillnaden mellan en grafisk och en digital designer, men långt ifrån alla har koll på vad de respektive rollerna kräver. Ibland kan arbetsgivare förvänta sig att en grafisk designer ska utföra uppgifter som en digital designer vanligtvis gör eller tvärtom. En grafisk designer kommunicerar genom visuella budskap med hjälp av typografi, färg och bild. Det gör även en digital designer. Skillnaden är att den digitala designern är specialiserad på att skapa visuella lösningar för digitala kanaler. Medan den grafiska designern i traditionell bemärkelse har kunskap i att skapa visuella identiteter, layoutarbete samt tryck och färglära.

Eftersom den digitala utvecklingen går framåt smälter rollerna allt mer ihop. När en arbetsgivare idag söker en grafisk designer söker de nästan garanterat också någon med digital kompetens. Men en digital designer har oftast inte så bra koll på tryck och printarbete utan jobbar snarare uteslutande digitalt. UI-design utgör ofta en stor del av arbetet. 

UX/UI designer

UX-Designer och UI-Designer

Dessa två roller står nära varandra och är centrala för att en sajt eller applikation ska fungera på ett tillfredställande sätt. Båda är lika viktiga, så med andra ord bör man inte välja det ena eller det andra. UX står för User Experience och UI står för User Interface. Enkelt förklarat handlar UI om de visuella elementen, formen och färgen på en knapp eller ett typsnitt och storleken på det. Medan UX handlar mer om funktion och själva användarupplevelsen. Det är alla olika element på en sajt eller i en app som tillsammans formar hur användaren interagerar. UX-designern jobbar mycket med research, hypoteser och tester för att förstå användaren. 

Idag ser vi att allt fler arbetsgivare söker personer med kompetens i båda områden. Det är förstås både praktiskt och kostnadseffektivt. Men ofta kan det löna sig att anlita både en UI och en UX-Designer för bästa möjliga resultat. I en ideal designprocess kommer arbetet med UX-designen in först. Man utför researcharbete och analyser för att utforma en skiss, en så kallad wireframe, för plattformen man ska bygga. En wireframe fokuserar på uppbyggnad och flöden och lägger ingen vikt vid utseende. När den är klar tar UI-designern vid och skapar en prototyp baserad på skissen med grafiska element, färger och typsnitt.

Vi avslutar med några råd

Är du designer föreslår vi att du är noga med att beskriva dina olika kompetenser i ditt CV för att förtydliga vad din roll innefattar. Det finns många olika kurser som du kan komplettera med om du upplever att du saknar någon bit. Om du är osäker på vad du ska kalla dig föreslår vi att du överväger vad som väger tyngst i dina kunskaper och erfarenheter och väljer titel utifrån det. Du som ändå tycker att det är svårt att profilera dig kan gärna boka en jobbcoachning med Knack.

Om du är arbetsgivare eller rekryterare rekommenderar vi att att du är tydlig med vilken kunskap ni kräver i rollen för att undvika missförstånd. Vill du ha någon att bolla med för att bestämma vilken jobbtitel ni ska sätta eller hur arbetsbeskrivningen ska se ut för er designer? Hör av dig till oss på Knack!

Relaterade inlägg

  1. Två personer i ett coachande jobbsamtal
  2. Om Knack
  3. Roller och titlar inom kommunikation och marknadsföring