fbpx
Tillbaka till bloggen

Fem råd för att hålla igång din motivation

Motivation och energi under corona, hemmajobb och osäkerhet

Julledigheten hägrar och snart går vi in i ett nytt år, vilket också innebär att vi kliver in i en andra omgång med Corona, hemmajobb, osäkerhet och förmodligen en hel del dalande motivation.

Tidigare har vi pratat om hur en hållbar digital arbetsplats kan komma att se ut efter att corona-pandemin har lagt sig. Men det verkar som att vi har en bit kvar tills dess, så vi får fokusera på ett hemmakontor som stimulerar motivationen så länge.

Här är fem råd från oss på Knack till dig som jobbar hemifrån hur du håller uppe humöret, lusten i ditt jobb och framförallt hur du blir gladare.

1. Planera din dag

För att få en överblick över arbetsdagen kan det vara bra att göra ett schema och även listor som du kan bocka av. Förutom att det gör dig mindre stressad kan det också vara rätt kul att checka av saker. Kanske kan du ge dig själv en belöning varje gång du avslutar något? 

Att göra schema och listor är ännu viktigare om du har barn hemma. Då vet de också när du har rast och när det är lunch, när det är fritt fram att störa dig med lek och bus. 

2. Minska antalet digitala möten 

Att du blir trött och får en känsla av utmattning efter digitala möten beror på flera anledningar. Det kräver mer koncentration då det blir svårare att tolka varandra genom skärmen. De något stela tystnaderna som ibland uppstår kan kännas både irriterande och påfrestande. Därför är det viktigt för motivationen att se till att hålla nere antalet möten. Kolla om du verkligen behöver vara med. Ta flera korta pauser och använd mobilen vid några möten där du bara behöver lyssna, för att lättare kunna byta miljö och kanske ta en runda i vardagsrummet.

3. Ta dig ut och rör på dig för att öka motivationen

Det är självklart att vi blir mer stillasittande nu när vi jobbar hemifrån. Det är därmed också lättare att vi känner oss rastlösa och sin tur mindre motiverade i både jobb och fritid. Att röra på sig kan kännas motigt när man inte har lust med så mycket, men det är verkligen värt det när du väl har gjort det. Fysisk rörelse stimulerar hjärnan på flera sätt. Du blir gladare, piggare och mer koncentrerad i allt du gör. Du får till och med bättre minne! Här kommer några tips på vad du kan göra för att röra på dig:

  • ”Gå till jobbet” genom att ta en promenad runt kvarteret innan du börjar jobba
  • Ta en lunch- eller fikapromenad, kanske via Zoom tillsammans med kollegorna?
  • De korta pauserna är viktiga för att bryta stillasittandet. Ta ett varv eller två!
  • Det finns många online-klasser inom t.ex. yoga och annan träning
  • Gå till utegymmet om du känner för att bli starkare

4. Odla dina intressen

Det är superviktigt att göra skillnad på jobb och fritid, inte bara för att du ska orka, men också för din egen motivation, kreativitet och livsglädje. Fundera på vad du kan hitta på hemma när du inte jobbar. Kanske har du en hobby du kan ägna mer tid åt eller ska du rent av hitta en ny? Det kan vara allt från att plöja de där böckerna du funderat så länge på att läsa, eller så kan du plocka fram penslarna och målarfärgerna och måla en tavla? Att sticka, lägga pussel eller bygga modeller är precis som träning stimulerande för din hjärna, på samma gång motiverande, roligt och kreativt. Om ni vill hitta på något som familj finns det en uppsjö av olika brädspel. Eller varför inte baka bullar eller testa nya maträtter tillsammans? 

5. Håll igång dina sociala kontakter och motivera varandra

Många av oss får motivation och energi av varandra. Är du mycket hemma är det viktigt att se till att inte glömma att umgås med dina kollegor, även utanför jobbet. Men framförallt med vänner och familj. Ring och prata med varandra, lägg några extra minuter innan ett möte för att fråga hur kollegorna mår. Anordna en fika via videolänk, eller varför inte en digital after work? 

Jobba lugnt.

Relaterade inlägg

  1. Hand som skriver på laptop.
  2. byta-jobb-distansarbete
  3. Minska stressen på jobbet