fbpx
Tillbaka till bloggen

Därför är ”power skills” nyckeln till lyckade rekryteringar

Power skills är nyckeln till lyckade rekryteringar

Hur kan du avgöra om en kandidat som ser bra ut ”på pappret” är rätt person för rollen? På senare tid pratas det mer och mer om så kallade power skills. Begreppet har tidigare gått under det oförtjänt luddiga begreppet mjuka värden, eller soft skills. Power skills är nyckeln till lyckade rekryteringar. Fokusera på power skills för bra, hållbara matchningar med dina framtida medarbetare.

Vad är power skills?

Power skills har sin grund i människors personliga egenskaper. Oftast handlar det om förmågor som påverkar deras relationer, kommunikation och interaktion med andra. Även om de förstås är svårare att identifiera än praktiska egenskaper och meriter är de utan tvekan lika viktiga, om inte till och med viktigare, för en lyckad rekrytering.

Ställ rätt frågor

Ofta är power skills svåra att se på pappret. Det kan hända att arbetssökande hävdar att de har passande personliga egenskaper i sitt CV, personliga brev och under intervjun. Däremot kan de vara svåra att mäta i en spänd intervjusituation och det går aldrig att förlita sig hundra procent på personlighetstester.

Att ställa rätt typ av frågor under en intervju är ett bra sätt att bedöma power skills. Intervjufrågor erbjuder unika fördelar som tester inte kan ge: personlig interaktion och uppföljningsfrågor.

Varför power skills är viktiga

Om du letar efter en marknadschef söker du sannolikt någon som har erfarenhet av marknadsföring och ledarskap. Men räcker det för att göra dem perfekta för jobbet? De flesta arbetsgivare skulle säga nej. Marknadschefer bör också vara ledare som kommunicerar väl, tänker kritiskt och kan ta agila beslut. Arbetsgivare kan hitta en kunnig kandidat, men den kandidaten kanske inte kan samarbeta effektivt, lösa komplexa problem eller gå den extra milen, vilket är avgörande för verksamheten. Vi tar ett annat exempel: utvecklare skriver inte bara kod; de behöver förnya sig, samarbeta, hålla deadlines och förstå slutanvändarnas perspektiv. Dessa färdigheter lärs nödvändigtvis inte ut vid skolbänken, eller hur?

Vilka egenskaper ska jag leta efter?

Vilka powerskills som är viktiga varierar förstås. Olika jobb, branscher och kulturer ställer olika krav. En grafisk designer eller copywriter bör kanske vara både kreativ och detaljorienterad, men behöver inte nödvändigtvis ha ledarskapsförmåga. Oavsett sammanhang finns det några mjuka färdigheter som ofta är eftertraktade:

  • Självledarskap
  • Kommunikation
  • Lagarbete
  • Självständighet
  • Flexibilitet
  • Kreativitet
  • Nyfikenhet

Behöver du vägledning i din rekrytering?

Vi på Knack Konsulter & Rekrytering brinner för att lära känna människor och deras unika personliga egenskaper för att skapa passande matchningar i våra rekryteringar. Behöver du vägledning i att utvärdera vilka mjuka egenskaper som passar just er? Hör av dig till oss så hjälper vi till!