fbpx
Tillbaka till bloggen

Att “kunna AI” – vad innebär det?

Vad scannar du efter för kompetenser på ett CV? AI har blivit riktigt populärt att skylta med, och AI-experterna blir allt fler. I alla fall om man ska tro det man läser på LinkedIn. Men vad innebär det egentligen att “kunna AI”? Och kan du som arbetsgivare tillräckligt mycket om ämnet för att veta vad som faktiskt är meriterande?

Som rekryteringsfirma tycker vi att det är viktigt att vi har kunskap inom, och förstår, det senaste inom vår bransch. Inte minst för att lyckas matcha rätt kandidat med rätt uppdrag. Därför har vi nördat ner oss i AI – och självklart uppdaterar vi vår expertis i samma takt som fenomenet utvecklas. Konstant med andra ord!

Varför är AI-kompetens CV-trendigt?

I dag är det många som vill kunna arbeta med AI professionellt – både för att effektivisera jobbet och för karriärmöjligheter. Många ser nämligen AI-kunskaper som attraktivt på arbetsmarknaden – och som en möjlighet till att klättra på karriärstegen. Det framkommer enligt IT-kanalen av en undersökning som Salesforce har tagit fram (med drygt 71 000 respondenter, varav 1 000 i Norden):

  • 19 % kan tänka sig att lämna sin arbetsgivare om de inte erbjuds någon form av AI-utbildning
  • 50 % tror att bättre AI-kunskaper gör dem mer efterfrågade
  • 33 % tror att bättre AI-kunskaper leder till befordran
  • 37 % tror att bättre AI-kunskaper leder till högre lön
  • 33 % är oroliga för att AI ersätter delar av deras arbetsuppgifter
  • 37 % tror att arbetsmarknaden kommer att bli mer konkurrensutsatt genom ökad efterfrågan på AI-kompetens

Vad innebär det att “kunna AI”?

Generativ AI i dagens form är fortfarande ett så pass nytt fenomen att det nästan är svårt att greppa tag om det. Enligt Salesforce rapport råder det dessutom stor okunnighet gällande användningen av AI när det kommer till säkerhet – och många lär sig att använda AI själva om inte möjligheten erbjuds från arbetsgivaren.

Därför blir uttryck som “att kunna AI” lite svåra att tolka, i och med att alla använder AI på olika sätt. Men håller man sig uppdaterad och applicerar det på rätt sätt, så kan man nog påstå sig kunna AI. Och det är något vi, lite kaxigt, skulle våga säga att vi gör.

– Att vi som rekryterare faktiskt har koll på AI gör vårt jobb betydligt enklare. Vi kan både ställa rätt frågor till alla vi intervjuar och förstå behovet hos en arbetsgivare betydligt bättre. Dessutom erbjuder vår systerbyrå Skrivskolan utbildningar inom AI, vilket gör att vi ständigt måste uppdatera vår kunskap inom ämnet, säger vår byråchef Lotta Saxe. 

– Den kunskapen hjälper oss att förstå vad en arbetsgivare efterfrågar i en rekryteringsprocess och vad människan bakom CV:t med AI-kompetens letar efter.

Vill du få stöttning i din rekrytering?

Är du nyfiken på hur du ska tänka kring AI-kompetens i en rekrytering? Eller hur du scannar ett CV på bästa sätt? Oavsett finns vi på Knack här för dig för att hitta den perfekta matchningen. Hör av dig så tar vi en kopp kaffe tillsammans!

Att kunna AI vad innebär det?