fbpx
Tillbaka till bloggen

Knack hittade rätt kompetens till den innovativa digitalbyrån

Rätt kompetens till innovativ digitalbyrå

Den digitala byrån Delorean vände sig till Knack för att få hjälp att hitta rätt kompetens till sitt redan vassa team. Resultatet blev både en till UX-designer och ytterligare en digital projektledare till teamet. De har nu hunnit jobba ett tag i sina roller och vi har passat på att fråga både byråchefen på Delorean och de nya medarbetarna hur de upplevde rekryteringen och Knacks arbete.

Snabb hjälp från nischade rekryterare

Många byråer är själva duktiga på att hitta personer som passar in i deras team och är bra på att använda sina kontaktnät inom byråvärlden. Men rekrytering tar väldigt mycket tid i anspråk, tid som byråer sällan har. Då kan en rekryteringsbyrå med kunskap om branschen och rollerna vara ett bra alternativ. Avalon Curtis, byråchef på Delorean, berättar:

Vi har använt oss av Knack när tiden inte räckt till. Knack är flexibla och vänliga samarbetspartner, och de har haft stor förståelse för Delorean vilket har underlättat mycket.

Avalon Curtis, byråchef, Delorean
Avalon Curtis, byråchef, Delorean

Johanna Brate, som rekryterades som UX-designer på Delorean, upplevde en skillnad mot andra rekryteringsprocesser hon har varit i och tror att det beror på att Knack har djupare kunskaper inom området än andra, bredare rekryteringsbyråer:

Frågorna jag fick i intervjuerna var både relevanta och lagom specifika gällande verktyg och processer. Jag tycker också att det gjorde att samtalen flöt på bra, eftersom det fanns förståelse från båda hållen.

Johanna Brate, UX-designer, Delorean

Hitta rätt kompetens utanför det egna nätverket

Förutom att de blivande kollegorna ska ha rätt kompetens är det förstås minst lika viktigt att de passar in i teamet. Emelie Färnkvist på Knack rekryterade åt Delorean. Hon berättar om att para ihop personligheter med olika kulturer och arbetssätt:

På byråer arbetar man i tighta team där gruppdynamiken är avgörande för att de ska lyckas. Det är också viktigt att man inom teamet har samma inställning till jobbet som ska utföras. Med det arbetssätt som Delorean har, där alla i teamet jobbar nära kundens affär, är det viktigt att hitta människor som också trivs med att vara med i kundmöten och som förstår att arbetet ska bidra till att öka kundens lönsamhet.

Något som kan vara utmanande för många företag som rekryterar är att ta hänsyn till de mer personliga aspekterna och samtidigt behålla fokus på de kompetenser som behövs. En  fördel kan då vara att ta in en samarbetspartner som jobbar med kompetensbaserade metoder och som kan vara mer objektiva i sin bedömning. Knack ser dessutom till att ständigt utvidga sitt nätverk och leta på nya ställen för att inte missa personer som kan komma från andra håll än de mest självklara:

Även om man själv har ett fantastiskt nätverk i branschen är det viktigt att man också letar utanför det. Det kan vi på Knack hjälpa till med. Både teamet och företaget berikas av att få in nya perspektiv. Man kan till exempel ta in en person från en närliggande bransch eller kanske någon som inte har jobbat på byrå förut men passar för rollen, säger Emelie.

Emelie Färnkvist, Knack Konsulter & Rekrytering
Emelie Färnkvist, rekryteringscoach, Knack

En rekrytering som de sökande orkar med

En viktig nyckel för att hitta rätt kompetens till den innovativa digitalbyrån var att få rätt människor att söka tjänsten. För att det ska ske är det viktigt att det är lätt och smidigt att ansöka. Om den som rekryterar kräver för mycket av de som söker ökar risken att man tappar folk som skulle passa väldigt bra för rollen, antingen redan när de läser annonsen, eller senare i processen. 

Det kan vara ansträngande att gå igenom en rekryteringsprocess om du redan jobbar heltid samtidigt, men jag tycker att Knack gjorde det så smidigt som möjligt för mig. Processen var uppdelad i lagom stora steg och inga av stegen hade för hög tröskel, berättar Johanna. 

Jämfört med andra jobb jag sökt var processen enklare och snabbare. Och det var bra att Knack använde sig av smidiga digitala verktyg, till exempel för referenstagning, säger Elina Hermin som numera är digital projektledare på Delorean.

Elina Hermin, digital projektledare, Delorean

En bra matchning går åt båda hållen

För Knack är det precis lika viktigt att hitta rätt arbetsgivare till människorna i sitt nätverk, som det är att hitta rätt medarbetare till arbetsgivaren. 

Det kändes ärligt. Det var lätt att känna förtroende för rekryteraren och smidigt att förstå processen, berättar Elina. 

Johanna håller med sin nya kollega om att Knacks rekryteringscoach gjorde rekryteringen mer avslappnad:

Det bästa var Emelies lyhördhet och att jag kände att jag kunde vara transparent i mina utmaningar och funderingar. Hon kändes som ett stöd snarare än ett test. Och jag fick alltid snabb återkoppling och pepp efter varje delmoment.

Digital kompetens till byråer och inhouse

Knack hjälper lika gärna byråer och inhousebyråer som kommunikations- och marknadsavdelningar inom vitt skilda branscher. Vad de flesta uppdragsgivarna har gemensamt är ett digitalt fokus.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få jobba med digitala byråer som Delorean, som ligger i framkant både vad gäller teknik och design. Vi går själva igång på innovativt digitalt arbete och det roligaste som finns är att få hjälpa till att bygga välfungerande och välmående team, berättar Emelie.

Läs gärna vidare om hur Knack byggde ett nytt team med rätt digital kompetens till Akademikerförsäkring.

Behöver du rekrytera?

Vi på Knack tar gärna en första avstämning – no strings attached. Om inte annat får du möjlighet att bolla just dina tankar kring teamet framåt. Hör av dig till oss så bokar vi in!