fbpx
Tillbaka till bloggen

Kreativitet – medfödd talang eller resultat av vår miljö?

Kreativitet – medfödd talang eller resultat av vår miljö

Vissa människor verkar ha förmåga att tänka i banor som andra inte är i närheten av. Är kreativitet en talang man besitter från födseln? Lär dig mer om hur du skapar en kreativ arbetsplats. ​

På jobbet handlar kreativitet mer om miljö och kultur. Vilka kollegor vi har omkring oss och den stämning som råder på kontoret spelar roll. Det sitter sällan ett ensamt kreativt geni i ett hörn på en annars konservativ och trögrörlig arbetsplats. Många arbetsplatser är helt enkelt kreativa för att medarbetarna tillåts vara det. Men alla vill inte vara kreativa, lekfulla, innovativa och normbrytande. Därför är kreativitet också ett personligt val som möjliggörs av omgivningen.

Vad är kreativitet?

Kreativitet är inte en talang, det är en process. Det handlar ju konkret om att producera många ovanliga idéer, och dessa uppstår när vi kopplar samman avlägsna nätverk i hjärnan. Vad som händer i en kreativ process är att ett minne kopplar ihop sig med ett minne längre bort, alltså inte det närmsta grannminnet som det oftast gör. Att ett minne utforskar avlägsna nätverk leder till ett tankesprång – kreativitet! Information och associationer som inte brukar mötas kopplas samman och nya idéer kan skapas. Därför är kreativa personer ofta allmänbildade och pålästa eftersom det möjliggör för fler olika informations-kombinationer i hjärnan. Själva processen kan ske i din egen hjärna eller i form av tankeutbyte med andra

Pausa dig kreativ

Det händer att atleter vilar sig i form, detsamma gäller kreatörer. Kreativitetsprocessen i hjärnan är extra aktiv när vi inte gör något – alltså när vi vilar. Sömnen är viktig och dygnets längsta paus, de flesta av oss nog vaknat med ett klarare sinne. Men att vila kan också innebära att pausa med en lätt distraherande uppgift tex att duscha, ta en joggingrunda eller att stå vid spisen och röra i grytorna. När du släpper fokus på en idé eller uppgift så vidgar du hjärnans vyer och tillåter den att ta nya vägar. Så avgörande för kontorets kreativitet är att avsätta tid för pauser och visa att man inte behöver vara tillsynes produktiv hela dagen. Att dagdrömma en stund, plocka ur diskmaskinen, dammsuga eller ta en promenad kan göra att en idé kläcks eller ett problem löses. 

Utmana din hjärnas invanda tankar

Hjärnan är smart och vill helst vill gå på lågvarv för att inte göra av med mer energi än den måste. Det gör den genom att tänka självklara tankar som inte utmanar alltför mycket. Genom att frångå sina egna invanda normer och utmana sina tankemönster öppnar man en dörr för kreativiteten. Därför bör man provocera sin egen hjärna för att förhindra att den fastnar i gamla hjulspår. Till exempel så var det ingen som jublade när Ingvar Kamprad frångick normen om vad som är möbler. Spånskivor i pappkartonger som man ska skruva ihop själv – det bröt mot alla existerande regler. Men Kamprad var kreativ och omgivningarnas hjärnor behövde tid på sig att acceptera den nya idén.

Miljön på kontoret ska vara lekfull…

Att släppa spärrarna skapar flexibla associationer. Det finns en anledning till att workshops som syftar till att generera idéer ofta har lekfulla verktyg – lego, pussel, lappar, kritor etc. Det ökar mötets kreativa klimat och deltagarna känner en trygghet med varandra. När alla känner sig bekväma efter att ha flamsat, skrattat tillsammans och bjudit på sig själva så slappnar hjärnan av och tankar får flöda fritt. Ja, kanske är det så att kreativa personer är barnsligare?

…men inte störande

Kontorslandskap är snarare en regel än undantag i de flesta företag idag, på gott och ont. En lugn och tyst arbetsmiljö främjar nämligen fokus och kreativitet. Så håll stojet och stimmet till mötesrummet eller lunchpausen. Fundera över hur kontorslandskapet, de inofficiella mötena, musik eller en plingande dörrklocka i receptionen påverkar medarbetarnas möjligheter till att prestera på topp. 

Slutsats: ett kreativt arbetsklimat som främjar produktion, innovation och nytänkande är en tyst och lugn miljö med lekfulla och avslappnade möten. Det ska finnas tid och plats för naturliga pauser och inte vara en ”face-timing-kultur” där skärmtid premieras framför levererat resultat.

Skapa ditt kreativa drömteam

Vi hjälper dig att hitta människorna som ger varandra förutsättningar att vara kreativa. Människor vars personligheter skapar ett arbetsklimat där tankar får flöda fritt och nya idéer kan gro. Hör av dig till oss på Knack Rekrytering så bollar vi vem ni ska ta in härnäst. Vi finns på hej@knackrekrytering.se eller 08-408 091 00. 

”I den kreativa processen blir ett minne kopplat till ett annat nätverk – med en annan idé – och utifrån den processen ser vi nya samband och skapar en ny idé. Det är det som är själva kreativiteten.” Tomas Dalström

Faktan i denna text har vi hämtat från boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den” av Tomas Dalström. Lästips för den som vill veta mer om hur vi i dagens samhälle kan ge hjärnan förutsättningar att vara den allra bästa versionen av sig själv. 

Relaterade inlägg