Lönetransparens blir lag
EUs direktiv om lönetransparens är på väg att bli svensk lag och även om vi inte vet exakt hur det kommer att se ut ännu kommer det påverka arbetsgivare på många sätt. Inte minst inom kommunikation och marknad. Hurra, säger vi! Direktivet är ett stort steg mot att minska godtycklig och orättvis lönesättning. Vi tror också att det som bonus kommer att leda till bättre rekryteringar och starkare företagskultur.
Vi börjar med en kort introduktion till vad direktivet innebär och hur du kan förbereda dig och ditt team. Om du vill fördjupa dig kan du läsa mer längre ner på sidan.
Kort om lönetransparensdirektivet
EUs lönetransparensdirektiv är skapat för att:
- Öka insynen i lönesättningen och säkerställa att löner sätts rättvist.
- Minska lönegapet mellan kvinnor och män genom objektiva kriterier.
- Tydliggöra kraven på att företag redovisar lönestrukturer och löneskillnader.
Direktivet gäller företag med fler än 100 anställda kommer behöva rapportera sina löner och skapa tydliga processer för rättvis lönesättning. Det blir också ett krav att sätta ut lönenivån redan i jobbannonsen.
Som chef inom kommunikation och marknad får du inte bara nya krav – rättvisa löner och tydlighet i rekryteringar öppnar också nya dörrar. Det stärker kulturen och gör det lättare att locka talanger.
Lagen, som håller på att utformas just nu, ska börja gälla senast juni 2026. Som chef vinner du på att redan nu se över era löner och planera för hur ni ska arbeta med lönetransparens. Behöver ni justera något för att det ska upplevas som rättvist?
Hur påverkar lönetransparens företagskulturen?
Öppenhet kring löner kan vara ett effektivt sätt att skapa en inkluderande företagskultur där anställda känner sig rättvist behandlade. Samtidigt kan lönetransparens väcka frågor och oro, särskilt om lönestrukturerna fram tills nu varit otydliga.
Här spelar kommunikation en nyckelroll i att skapa förståelse för lönesättningskriterier och hantera förväntningar. En transparent dialog kan stärka företagets varumärke som arbetsgivare och visa att arbetsgivaren tar ansvar för att skapa en rättvis och motiverande arbetsmiljö.
Vad innebär EUs lönetransparensdirektiv för rekrytering?
Enligt direktivet ska lönenivån för en roll anges redan i jobbannonsen. För dig som rekryterar betyder det en möjlighet att bygga förtroende från första kontakt. Du kan redan tidigt i processen vara öppen kring lönenivåer och villkor, något som de flesta arbetssökande uppskattar och som stärker ert employer brand. En transparent lönesättning visar att företaget står för rättvisa villkor och lockar människor som värderar öppenhet och inkludering.
En rättvis lönestruktur är alltså inte bara ett krav utan också en chans att stärka teamkänslan och attrahera nya talanger som värderar transparens. En möjlighet att bygga ett team där både lön och arbetsmiljö är rätt från början.
Om du vill ha hjälp att tänka till kring hur ditt framtida marknads- eller kommunikationsteam ska se ut och vilka löner som är rimliga är du varmt välkommen att höra av dig!
Mer om EUs lönetransparensdirektiv
Lönetransparensdirektivet syftar till att synliggöra och minska skillnaderna genom ökad öppenhet och rättvisare lönestrategier.
Vem omfattas och när gäller direktivet?
Direktivet gäller alla företag med fler än 100 anställda och kommer att bli svensk lag senast 7 juni 2026. Det innehåller också regler som påverkar mindre företag, särskilt när det gäller arbetssökandes rätt till information om lönesättning. En utredning om hur lönetransparensdirektivet ska genomföras i Sverige har också föreslagit att fler och mindre företag ska omfattas av rapporteringskraven.
Hur ser rapporteringskraven ut i praktiken?
Företag måste upprätta lönekartläggningar och redovisa dem öppet för att visa att de sätter löner rättvist. Om man vid en granskning upptäcker en löneskillnad på minst 5 % mellan kvinnor och män som inte kan motiveras med objektiva faktorer, måste arbetsgivaren vidta åtgärder i samarbete med representanter för de anställda.
Konsekvenser för den som inte uppfyller kraven
För företag som inte uppfyller kraven i EUs lönetransparensdirektiv kan det bli aktuellt med sanktioner som böter, eller i vissa fall rättsliga åtgärder. Om oberättigade löneskillnader upptäcks kan företaget bli skyldigt att betala ut kompensation. För dig som chef innebär det ett ansvar att både kommunicera direktivet tydligt och säkerställa att organisationen följer riktlinjerna.
Arbetsgivarens ansvar och kostnader
Att kartlägga och redovisa löner enligt direktivet innebär förstås vissa kostnader och administrativa insatser, i form av både nya system och processer. Det är viktigt att arbetsgivare förbereder sig för dessa förändringar i god tid. För kommunikationschefer kan det bli aktuellt att bidra till detta arbete genom att utveckla tydliga interna och externa kommunikationsstrategier kring löneprocesser.
Exempel från företag i andra EU-länder
I Belgien och Frankrike, där liknande regler redan finns, har öppenheten hjälpt till att minska löneskillnader och stärka arbetsplatskulturen. Företag som arbetar proaktivt med lönetransparens ser ofta ett ökat förtroende från både anställda och externa intressenter.