Behöver du en redaktör?

Är din marknadsavdelning på jakt efter ett kommunikationsgeni, som förstår både de digitala utmaningarna och hur man lyckas med print? Någon som kan stryka kreativa genier medhårs men även agera tuff kravställare? Projektleda framtagandet av ett magasin eller kanske ta fram en strategi för era sociala medier? Då är det en redaktör ni ska anställa.

Redaktörer i olika branscher

En redaktör fungerar som projektledare och klassisk ”spindel i nätet”. Personen arbetsleder ofta ett team och ger instruktioner om hur till exempel tidningen, tv-programmet eller webben ska utformas. I det här inlägget har vi valt att belysa tre redaktörsroller som jobbar mest med det skrivna ordet:

Tidningsredaktör

En tidningsredaktör arbetar med magasin eller dagstidningar på ett tidningsförlag. Rollen innefattar planering av tidningens innehåll, att lägga ut jobb på frilansare, förhandla arvoden och se till att tidsplaner hålls. Redigering, rubrik- och bildsättning är också viktiga delar av jobbet. På ett magasin gör redaktören ofta intervjuer och skriver egna reportage. Ofta ingår det även att sköta, och lägga upp strategier för, tidningens närvaro i sociala medier. I ett nära samarbete med sälj- och marknadsavdelningen brukar redaktören också vara med och rodda tidningens event, samt samarbeta med annonsörerna kring native-annonsering.

Förlagsredaktör

Förlagsredaktören, som arbetar på ett bokförlag, är ansvarig för produktionen av böcker från manusidé till färdig bok. Här ingår omvärldsbevakning, utvärdering av manus och att ta fram uppslag till nya böcker. Personen jobbar både med tryckt litteratur och digital produktion, som till exempel e-böcker. Den här rollen handlar också om att projektleda arbetsgruppen av författare och andra producenter och se till att tidsplaner hålls. Redigeringsarbetet är mycket mer omfattande när det kommer till böcker och en noga faktagranskning är vital, särskilt för facklitteratur. Redaktören jobbar nära författarna, vilket kräver en ypperlig social förmåga. Förlagsredaktören måste också vara duktig på att känna in balansen mellan stöttning och spark i baken som olika typer av kreativa personer kan behöva för att leverera.

Den digitala redaktören

Många magasin, tidningar och marknadsavdelningar har helt slopat tryckta medier och arbetar uteslutande med webbplats, blogg och andra digitala kanaler. Den digitala redaktören arbetar ofta självständigt och är inte bara en fena på att planera, strukturera och producera innehåll, utan har ofta själv kunskap i bildhantering, publiceringsverktyg och grundläggande kunskaper i till exempel html. Webbredaktören eller den digitala kommunikatören köper in material från frilans eller skriver själv sökmotoroptimerade texter och sprider innehåll i sociala medier. Den digitala redaktören är van att läsa statistik för att analysera webbtrafik och beteenden. Ofta ingår den redaktören i ett team med andra innehållsproducenter och ansvarar för att beställa foto, film, infografik och annat som behövs.

Kort sagt, tre breda drömroller för kreativa personer som är duktiga på att skriva och projektleda.
 

Marknadsföring inhouse

Nu, när många företag sköter sin marknadsföring inhouse, växer behovet av egna redaktörer. Människor i de här rollerna är fantastiska skribenter, förstår de digitala utmaningarna – men har även en djupgående kunskap om hur man lyckas med sin printkommunikation. En redaktör har ofta ett brett kontaktnät inom mediebranschen och vet hur man når ut till journalister, bloggare och influencers. De är bra på att stötta kreativa människor, men kan också agera tuffa kravställare vid behov.

Vi har alla typer av redaktörer

Behöver du hyra in eller rekrytera en redaktör? Tillsammans med vår systerbyrå Stockholms Skrivbyrå har vi ett brett nätverk med över 400 kommunikatörer, marknadsförare och vässade pennor. Vi hjälper dig gärna en bit på traven om du inte vet vilken sorts kompetens du letar efter. Hör av dig på hej@knackrekrytering.se eller 08-5560 4200 så tar vi det där ifrån!